Airate е иновативна българска компания, насочена към разработването и прилагането на решения за чист въздух във вашия дом. Компанията предлага първата в света филтърна мембрана за прозорци, базирана на микроскопична нано-фибърна технология, която не пропуска вредните за здравето частици.

Мисията ни е да разрешим проблема с мръсния въздух в затворени помещения, който ежегодно засяга здравето и живота на милиони хора по света.


В нашия високотехнологичен свят чистият въздух все повече се превръща в лукс. Замърсяването с вредни за здравето твърди частици от отработените газове на нарастващия брой превозни средства, в нашите градове, постоянно чупи (отрицателни) рекорди. Отоплението на твърди горива в студените месеци все още е масово, а опасните прахови замърсители от строителство и липсата на адекватно почистване на улиците и градската среда допълнително прави въздуха в много градове в България негоден за дишане.

Според доклад на Европейската агенция по околна среда за 2020 година мръстният въздух причинява преждевременната смърт на 400 000 европейци годишно, а у нас над 15 000 сънародници губят живота си всяка година заради лошото качество на въздуха. Този проблем е сред основните фактори за развитието на хронични заболявания като високо кръвно, хронична обструктивна белодробна болест, инсулт и инфаркт.

Mрежа от три слоя – два крепящи дишащи и нанофибърна мембрана, сертифицирана от TUV за филтриране на частици до 0.3 микрона. Това означава, че спира 95% от всички вредни за организма прахови и твърди частици. Мрежата е толкова добра, че ако човек пуши цигара на балкона, не преминава дим в стаята. Airate издържа на всякакви метеорологични условия, като има минимум пет години живот. Единственото условие е през определен период от време да се почиства внимателно. 

Airate в медиите: НАШАТА ИСТОРИЯ

През зимата на 2018г., след разразила се дискусия в социалните мрежи, при поредната медийна новина за изключително мръсния и опасен за здравето въздух в София, съоснователя на Airate - Борис Колев, започва да търси решение свързано с механичното филтриране на въздуха при навлизането му в закрити помещения. Популярните по това време домашни пречистватели за въздуха, независимо от своята мощност, губят ефективността си при проветряване, тъй като няма какво да спре мръсния въздух отвън и обезсмислят времето, през което са работили, за да пречистят въздуха в помещението.

Така се ражда идеята за пасивен филтър, който да се постави на прозореца при проветряване. Задачата не е лесна, защото по това време подобен продукт не съществува. Всички налични филтърни технологии изискват създаване на изкуствено налягане, за да могат да пречистят частиците от въздуха, подобно на филтрите на климатичните инсталации и домашните уреди за пречистване. Борис стартира свое проучване на технологиите и методите за филтриране и се свързва със сериозен брой заводи и цехове за производство на филтри и филтриращи тъкани и материи със заявката за подобен продукт.

През 2019г. година към екипа се присъединява и предприемачът Ивайло Иванчев, който също влага усилия в проучването и намирането на подходящ партньор за производство и изпитания на потенциална филтрираща материя. В края на 2019г. партньори в проучването са учени от чешка лаборатория за нано-фибърни технологии базирана в Бърно, които успяват да постигнат достатъчно микроскопична мембрана, която механично да улавя частици с размер по-голям от 0.3 микрона, като същевременно пропуска кислородните молекули без да спира свободния поток на въздуха.

Така се ражда мрежата за прозорци Airate - решението за свеж въздух в закрити помещения.

През м. Май 2020г., нано-фибърната мембрана на Airate преминава през изпитания в сертифициращата лабораторията на TÜV SÜD PSB в Сингапур, които доказват над 89,43% филтрация на вредни за организма фини прахови частици.

Днес екипът на българския стартъп Airate e изправен пред предизвикателството да наложи широко употребата на филтърната мембрана в целия свят.

Сравнение на продукти